E-posta yaşamımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Her gün kullandığımız bu servisin nasıl işlediğini biliyor musunuz? Hadi gelin bir dizi soruyu cevaplayarak e-posta dünyasını size tanıtalım.
- Bir e-posta internette nasıl hareket eder?
- E-posta sunucusu nedir? Hangi bileşenlerden oluşur?
- Temiz e-posta trafiği için tedbirler/entegrasyonlar nelerdir?
- Collaboration Suit/Ortak Çalışma Paketi Nedir?
- Ortak çalışma paketi, çekirdek e-posta servisinin üzerine neler katar?
- Açık kaynak kodlu e-posta çözümleri nelerdir?
Bir e-posta İnternet’te nasıl hareket eder?
Bu şekilde gördüğünüz istemciler; bilgisayar, tablet veya akıllı telefon olabilir. Şimdi bir e-posta gönderimindeki adımları tek tek yazalım. Kullanıcı kendi istemcisinde bir e-posta hazırladı ve gönderdi. İstemci yazılımı, kullanıcının hizmet aldığı posta sunucusuna bir SMTP bağlantısı açar. SMTP AUTHENTICATION’dan geçerek, e-postayı karşı alıcıya göndermek üzere hizmet aldığı posta sunucusuna aktarır.
Posta sunucu kendi içinde bir dizi sınamalardan geçirdikten sonra e-postayı gönderim kuyruğuna alır. Kuyrukta alıcı sunucuya iletilmek üzere bekleyen e-posta için alıcı alan adının bilgileri DNS ağacından sorgulanarak alıcı sistemin hostname, IP bilgileri öğrenilir ve alıcı sunucuya SMTP bağlantısı yapılır.
Alıcı konumundaki posta sunucu gelen e-postayı bir dizi sınamaya tabi tutar. Tüm sınamalar tamamlandıktan sonra ilgili e-posta, alıcı kullanıcının posta kutusuna kaydedilir. Alıcı ne zaman istemcisinde posta kutusunu kontrol ederse e-posta o zaman POP3(S) veya IMAP(S) ile istemciye indirilir ve böylece alıcıya ulaşmış olur.
Posta Sunucusu Hangi Bileşenlerden Oluşur?
|
Çekirdek e-posta sunucusu bir işletim sistemi üzerine konumlandırılıp ilişkilendirilmiş bir MTA ve POP / IMAP sunucularından ibarettir. Ancak teknoloji geliştikçe ihtiyaçlar ortaya çıktıkça tamamlayıcı bileşenler geliştirilerek bu çekirdek yapıya entegre edilmiştir.
Temiz e-posta trafiği için tedbirler/entegrasyonlar nelerdir?
|
Webmail, bir web sunucu üzerinde konuk edilen dinamik bir web sitesi olup arka planda çekirdek posta sistemine IMAP ile bağlanır.
SPAM çok boyutlu olarak incelenmesi gereken bir konu olup gerek MTA seviyesinde gerekse e-posta teslim alındıktan sonra iç sistemde alınacak tedbirler ile büyük oranda önlenebilir. Header Check ile gelen e-postanın başlık bilgileri incelenir ve buna göre aksiyonlar tanımlanır. Body Check ile e-posta gövde metninde geçen bir desene (pattern) aksiyonlar tanımlanır.
SPAM ile mücadele eden organizasyonlar tarafından yürütülen, spam yapan/spam yapmaya olanak sağlayan (open relay) / spam yapmak için kullanılan materyalleri barındıran hostları / IP adreslerini tespit edip ve sonrasında kara listeye alır. Bu servislere gerçek zamanlı karadelik listesi ( Realtime Blackhole List) diyoruz. RBL servislerinden faydalanan e-posta sunucuları bu listedeki IP adreslerinden gelen e-postaları reddedebilirler.
SPF Sizin alan adınız ile gönderim yapacak IP adreslerinin DNS de anons edilmesidir.
DKIM E-posta düğümü tarafından gönderilen her mailin imzalanması dır. İmzanın kontrolü için gerekli olan açık anahtar da DNS de anons edilir. DMARC Sizin imzanız olmayan ve sizin sunucu IP lerinizden gönderilmemiş e-postalara, alıcı E-posta düğümlerinin nasıl davranacağını ve raporlayacağını belirlediğiniz kaydın DNS de anons edilmesidir.
Collaboration Suit/Ortak Çalışma Paketi Nedir?
Collaboration Suit/Ortak çalışma (işbirliği) Paketi, Kurumların kendi içlerinde veri, enformasyon ve bilgi alışverişi için kullandıkları bir bilişim sistemidir. Bir çok bileşenin bir araya getirilmesi ile oluşur ve e-posta sunucusu ana bileşenidir.
Ortak çalışma paketi, çekirdek e-posta servisinin üzerine neler katar?
Collaboration Suit / Ortak çalışma (işbirliği) Paketi, Kurumların kendi içlerinde veri, enformasyon ve bilgi alışverişi için kullandıkları bir bilişim sistemidir. Bir çok bileşenin bir araya getirilmesi ile oluşur ve e-posta sunucusu ana bileşenidir.
- Yetkilendirme ve Paylaşma (Posta, Takvim, Kişiler ve Görevler)
- “Farklı Gönder” ve “Adına Gönder” yetkilendirmeleri
- Takvim Paylaşımı ve Grup Takvimleri
- Dağıtım Listeleri ve Grupları
- Toplantı istekleri ve dış takvimler ile cevap uyumluluğu
- Serbest / Meşgul Raporlama ve Çizelgeleme Önerileri
- Kaynak Planlama (takvimde toplantı odası)
- Dış Paylaşım ve İşbirliği
- Belge Paylaşımı ve İşbirliği
- Görev Atama / Takvim
- Bazı çözümlerde, grup mesajlaşma, video konferans, faks sunucu entegrasyonu
Açık kaynak kodlu e-posta çözümleri nelerdir?
AKK yazılımlar kullanarak çekirdek e-posta servisi verebilir, ek bileşenler entegre edebilirsiniz. Aşağıda e-posta çözümlerinde sıklıkla kullandığımız AKK yazılımları kullanıldıkları noktalarla birlikte listeledik.
- Çekirdek E-posta Düğümü
- postfix MTA : SMTP, SMTPS
- exim MTA : SMTP, SMTPS
- dovecot : POP3, POP3S, IMAP, IMAPS
- webmail servisi
- roundcube
- SquirrelMail
- rainloop
- anti-spam / antivirüs
- spamassassin
- clamav
Bu bileşenlerin bir araya getirildiği, Açık Kaynak Kodlu ortak çalışma (işbirliği) çözümleri de mevcuttur. Bunlardan en bilineni Zimbra’dır. Zimbra, Linux işletim sistemi üzerinde açık kaynak kodlu birçok ürünün bir araya gelmesi ile oluşturulmuş stabil ve yüksek performanslı bir email hizmet platformudur. Zimbra Nedir blog yazımızda Zimbra ve ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Profelis, AKK e-posta çözümlerine profesyonel destek vermektedir. Bu konuda destek ihtiyacınızda bize ulaşabilirsiniz.